Olkiluoto 3 oli normaalisti tuotannossa, kun reaktorin yksi säätösauva putosi yllättäen reaktoriin.

Laitoksen teho aleni tapahtuman takia automaattisesti noin 1 220 megawattiin. Häiriön syyn selvittämiseksi ja vian korjaamiseksi laitoksen sähköntuotantoa on alennettu noin 750 megawattiin.

TVO kertoo:

Olkiluoto 3 -laitosyksikkö oli normaalisti tuotannossa, kun reaktorin turva-automaatio ajoi odottamatta yhden säätösauvan reaktoriin. Laitoksen tuotantoteho aleni tapahtuman seurauksena automaattisesti noin 1220 MW:iin. Häiriön syyn selvittämiseksi ja vian korjaamiseksi laitoksen sähköntuotantoa on alennettu häiriöohjeen mukaisesti noin 750 MW:iin.

HS:n ja Ylen välittämä ilmeisesti STT:n uutinen kertoo että sauva “putosi” reaktoriin, mut TVO kertoo että automaatio ajoi sauvan reaktoriin. En tiiä kumpi on tarkempi kuvaus tapahtumeesta, mut noissa on aika ero. Yksi voisi tarkoittaa sitä että säätösauva vaikka irtosi ja tippui ja toinen voisi tarkoittaa sitä että turva-automaatio tulkitsi jonkin saamansa lukeman sauvan laskemisen arvoiseksi. Sauvoja on 89 kpl, sauvoilla säädetään reaktion tehoa.

TVO:n OL3-tuotantolukeman mukaan ne on ajamassa sitä oleellisesti pienemmällä teholla kuin 750MW, nyt se on ~340MW ja vartti sitten ~430MW.

e. Fingridin graafin mukaan, ydinvoimaloiden teho tippui nopeasti tänään klo 11.51, jonka jälkeen se oli vakaa klo 12.39 asti. Tiputus oli n. 300MW. Klo 12.39 ydinvoimaloiden yhteisteho tippui toisen kerran n. 900 MW, tiputus oli ensimmäistä hitaampi. Tuotanto on ollut vakaa n. klo 13.42 lähtien, noin 1200MW pienempänä kuin ennen klo 11.51 ongelmaa.

e2. HS korjasi artikkelinsa TVO:n tiedotteen mukaiseksi, eli automaatio ajoi sauvan reaktoriin. Ylen artikkelissa lukee vielä että sauva putosi, vaikka Yle oli korjannut uuden alemman tuotantotehon siihen. Vois olettaa et aiempi kuvaus tuli STT:ltä, mistäköhän ne on sen saanu. Ehkä ensimmäinen tieto oli englanniksi ja ne tulkitsi sanan drop putoamiseksi, vaikka sen voi tarkoittaa myös laskemista. Nordpoolin ilmoituksissa lukee vain “Technical problem on reactor side”.

e3. TVO päivitti tiedotettaan:

Olkiluoto 3 oli normaalisti tuotannossa, kun reaktorin yksi säätösauvoista putosi odottamatta reaktoriin. Putoaminen johtui säätösauvan ajokoneiston vikaantumisesta. Normaalisti ajokoneisto pitää säätösauvat ulkona reaktorista ja turva-automaatio pudottaa häiriötilanteessa säätösauvat reaktoriin.

Eli sauva tosiaan putosi reaktoriin, sitä sieltä poispitävä ajokoneisto oli vikaantunut.

  • Classy Hatter@sopuli.xyz
    link
    fedilink
    suomi
    arrow-up
    0
    ·
    20 hours ago

    Painevesireaktoreissa (kuten OL3) ne ohjaussauvat on sähkömagneetilla kiinni nostimissa. Hätätilanteessa riittää, että katkoo virrat magneeteista, niin ne sauvat tippuu painovoiman takia reaktorisydämeen ja reaktio hidastuu välittömästi. Sauvojen päät on reaktorin ulkopuolella, joten niiden kiinnityksen korjaaminen onnistuu ”kuumana”.

    Roottorin vaihto ei oikein onnistu hotswappaamalla. 😅 Toivottavasti se OL2 lopettaisi niiden roottoreiden pureskelun. Tuo oli toinen roottorin vaihto noin vuoden sisään. Niiden valmistamiseen kuulemma menee useampi vuosi, joten tuo on ikävän lyhyt vaihtoväli.